lauantai 6. marraskuuta 2010

Pyhäinpäivä

Pyhäinpäivä kristillinen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä. Alun perin pyhäinpäivä on ollut 1. marraskuuta, kuten se on monessa maassa edelleenkin, mutta Suomessa sitä vietetään nykyään välille 31.10.–6.11. osuvana lauantaina. Pyhäinpäivänä on tapana viedä kynttilöitä haudoille ja muistella vainajia.

Pyhäinpäivä on sulautuma kahdesta juhlasta, kaikkien pyhien päivästä 1.11. (Festum omnium sanctorum) ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivästä 2.11. (Commemoratio omnium fidelium defunctorum.) Siten muistelun kohteena ovat sekä kaikki kristikunnan marttyyrit että muut uskossa Kristukseen kuolleet. Sana pyhä ei kuitenkaan viittaa vain kuolleisiin. Jokainen Kristuksen oma on pyhä. Hän on uskossa osallinen näkymättömästä pyhien yhteydestä. Päivän perinteinen evankeliumi onkin Jeesuksen vuorisaarnan alussa oleva autuaaksijulistus.
(evl.srk sivuilta lainattua faktaa).



Vanhan kansan uskomusten mukaan pyhäinpäivään mennessä piti saadan syksyn työt tehdyksi, lienee ollut kyse ns. maatalouden töistä, sitten hengähdettiin ja jäätiin odottamaan joulua. Pyhäinpäivänä siis hiljennyttiin muistelemaan vainajia ja poltettiin kynttilöitä heidän muistolleen. Amerikassahan pyhäinpäivä yhdistetään Halloweeniin, mikä mun mielestä on ihan niiden omaa hapatusta, ei taida oikein Suomessa purra, lienee pikemminkin naamiaisjuhlasta luulen niin. Meksikossa taas vietetään Kuolleiden päivää. Kuolleiden päivän koruja voit katsella
Essuntaskusta

Tänään Kalevankankaan hautausmaalta,
Karjalaan jääneiden muistomerkiltä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti