lauantai 24. syyskuuta 2011

Väriä

Aronia hohtaa syksyn punaisessa asussaan ja pensaat on marjoja väärällään. Näitä ei keräile eikä hyvältä maistukaan koska kyseessä on koristearonia, siinä on räksille ja muillekin linnuille talviruokaa. Marjoja vaan on tänä vuonna niin paljon että pensas notkuu maassa melkein kuin lumisena talvena. Täytyy varmaan ensi keväänä se parturoida kunnolla jotta ensi vuonnakin marjasato on hyvä ja pensas pysyy pystyssä taakkansa kanssa.

Tässä nyt kerättynä pelastettavat pelargoniat. Ensi yöksi pääsevät eteiseen kun on luvattu hallaa. Sitten ne muuttavat kellarikomeroon talveksi. Toivotaan näistä ensi kesänä komeita yksilöitä.
Muutenkin pihaa siivosin, ja tuolien pehmusteet ja viltit keräsin saunaan kuivumaan ja ne pitää pestä ennen varastoon laittoa, niissä kun on kiitettävästi tintin kakkaa!
Kasvihuone tuli tyhjättyä lopuista tomaateista ja rangat pihalle kompostiin.
Kaikki ylimääräinen kerätty pois ettei home ala jyllään talvella. Nyt se on siisti
taas ensikevättä varten. Suihkukaivojn pumppukin tuli siinä samassa putsattua ja vietyä talviunille saunan lauteiden alle, se kun pitää olla vedessä ja mieluiten plussa asteissa. Saunan lauteiden alusta on ollut hyvä paikka viime vuodet, paljon vaan oli levää pumpussa ja haju aika mahtava kun se tossa raanan alla putsasin. Haravoimista vielä piisaa mutta antaa nyt lehtien ensin tippua rauhassa. Talvikranssit vielä tekemättä, tänä vuonna ajattelin vihreää kanaverkkoa käyttää ja täyttää sen sammalilla, näin jossain mallin ja ajattelin kokeilla. Näytti nätiltä, ei muuta kun metsään sammalia hakemaan ja muutakin luonnonmateriaalia. Uutisissa vaan kerrottiin että vihaisia nalleja on liikkeellä ja metsästäjiä sairaalassa, joten ei toi metsä kauheasti kutsu ja varsinkin kun tänään alkoi hirvenmetsästys, vaikka missä punapipoissasi kulkisit ei se takaa vielä mitään etteikö hirveksi luultaisi, ne kun toiset on niin innokkaita metsämiehiä ja - naisia.

Koristeomenapuukin on kelta-vihreänä, osa lehdistä kuivui ja tippui sellaisenaan, mutta alimmat uudet lehdet ovat värikylläiset. Tämä on valitettavasti pupujen herkkuja, joka vuosi se verottaa tätä talvella vaikka kuinka suojaisin, lunta kun vaan on niin monta metriä että pitäisi melkein koko puu laittaa pakettiin, mutta en näe sitä vaivaa, onhan se puu ja sen pitäisi selvitä itsekseen, jos pupu sen popsii pitää varmaan vaihtaa jokun muu tilalle joka ei maistu yhtä hyvältä.

Jalokärhö kukkii edelleen, lehdet muuttuneet jo hieman viininpunaisiksi syksyn myötä mutta kukkia vielä on paljon, kuten aina, tämä on uskollinen kukkija. Alppikärhö kukkii myös uudestaan ja paljon on keltaisia kukkia, se on levinnyt ihan valtavasti tänä kesänä ja pitää terassin yhtä pylvästä itsellään.

Mulla on tänään tyttöjen ilta (yhden tytön)...
- viinipullo + sipsejä
- Harry Potter seuranani:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti