sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Näyttelyssä


Sahalahden museomakasiinissa esitellään kansitaidetta
Käväisin kylän omassa museossa, 500 m kotoa siis eli tosi lähellä. Kari Elkelä oli taas koonnut hienon kokoelman ja oli itse kertomassa tarinoita. Viime kesänä oli sarjakuvanäyttely. 

Mennyt 1900-luku oli aikakauslehtien vuosisata. Silloin lehdissä myös kukoisti kansitaide, jonka komeus on havaittu kunnolla vasta jälkikäteen. Taide ja tähdet -näyttely esittelee kuudeksi teemaksi ryhmitellyn valikoiman tätä upeaa mutta unohdettua kansitaidetta.
Näyttelyn taideteemoista tunnetuin on Kotiliesi, joka muistetaan erityisesti Martta Wendelinin ja Rudolf Koivun maalauskansista. Onnellisia muistoja monille tuovat lapsuuden joululehdet, joissa Koivu ja Wendelin myös ovat tutuimmat kuvittajat. Yleislehdistä ovat esillä Avun, Seuran ja Viikkosanomien maalauskannet, joita tekivät lukuisat liian vähälle huomiolle jääneet taiteilijat.
Näyttelyn tähtiteemoista ensimmäisenä ovat vanhat muotilehdet, joissa erityisesti erottuvat edukseen Kyllikki Raustilan Muotikuva-lehteen taiteilemat kannet. Oman osastonsa saa tähtien tähti Marilyn Monroe, joka on ollut monien lehtien kansissa Suomessakin ja tulee olemaan vielä jatkossakin. Erikseen esitellään useiden muiden tähtien kasvokuvat ajalta, jolloin uskottiin valokuvan voimaan eikä lätkitty lehden kansikuvan päälle isoja otsikoita nykytyyliin. (Sydän-Häme lehti).
Ensi vuonna kuulemma sota-ajan lehtiä ja julisteita tiedossa. Kiva kun joku jaksaa harrastaa ihan omaan piikkiin tällaista, näyttely on siis ilmainen vielä kaiken lisäksi.

 Keto kukkii niin kuin kuuluu, tykkään näistä isoista apiloista.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti