Kirjan ja ruusun päivän perinne, jossa mies lahjoittaa naiselle punaisen ruusun ja nainen lahjoittaa kirjan miehelle, juontaa juurensa keskiaikaiseen taruun Katalonian suojeluspyhimyksestä Pyhästä Yrjöstä. Ritari Pyhä Yrjö surmasi legendan mukaan lohikäärmeen, joka oli aikeissa ahmaista kitaansa kauniin prinsessan. Surmatun lohikäärmeen verestä versoi tulipunaisia ruusuja täynnä oleva ruusupensas, josta sankari poimi kauneimman kukan prinsessalle. Pyhä Yrjö julistettiin keskiajalla Katalonian suojeluspyhimykseksi ja huhtikuun 23:nnesta tuli pyhimyksen juhlapäivä.
Tässä viimeisimpiä lukemiani kirjoja;
Hitlerin elämänkerta, erittäin paljon kuvia ja faktatietoja. Kirjasta löytyi paljon uutta ja joitakin mytologisia asioita oiottiinkin. Kuuluu sarjaan tietokirjat, ei tarvi lukea kerralla ja poukkoila voi sieltä täältä, kappaleet on jäsennelty hyvin.
Toisena Mika Waltarin elämänkerta Panu Rajalan kirjoittaman. Paksu tiiliskivi, täyttä asiaa. Olen tavannut Rajalan ja kysyin kauanko hän tätä teki, sanoi että 5 vuotta meni, suuri osa tutkimusmateriaalin hakua ja tarkistelua. Tietokirja tämäkin. Waltari onkin erilainen kun tämän lukaisee, Rajala sanoi itse samaa, (olin siis hyvin lukenut läksyni!)
Sinuhe on ihan klassiko, tässäkin Waltari, mutta nyt kirjoittajana. Uskomaton teos Egyptiläisen hallitsijan alkuvaiheista ja Egyptin historiasta, ja Waltari ei ikinä itse käynyt ko. maassa eikä nähnyt paikkoja. Tähän ei varmaan tänä päivänä kaikki pysty, paitsi joissain avaruusscifeissä, mutta niitähän ei kukaan pääse tarkistelemaan, siis oikeutta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti