torstai 13. toukokuuta 2010

Kotikaupunkini Tampere nääs!

Helatorstain kävelyretki tehtiin Tampereella, eli oman kulmani kaduilla. Tällä kertaa otin kameran mukaan ja ikuistin "filmille" katunäkymiä ja rakennuksia mitä on omassa  muistissa, mutta ikinä niitä ei ole tullut valokuvattua. Ilma oli lämmin ja ihmisiä tosi vähän liikenteessä, ihanan rauhallista. Olen paljasjalkainen tamperelainen, keskussairaalassa syntynyt.
Tampere on hieno kaupunki, vihreä, mutta vanha tehdasmiljöö on vahvasti esillä, ihan keskustassa. Sopivasti siis kaikkea on. Ensimmäiset 14 vuotta olenkin asustellut ihan keskustan alueella Näsilinnankadulla ja Kuninkaankadulla. Olen nähnyt läheltä kaupungin muuttumisen , rakentamiset ja muistan vanhat rakennukset vielä, joista suurin osa onkin keskustan laatikkotalojen tilalta purettu pois, mikä on valitettavaa. Muistan hyvin keskustan ennen Sokosta ja ja uutta Stockmannia. Pieniä tavarataloja oli kuten Otra ja Valioasu sekä Tempo jossa käytiin rautakauppa ostoksilla.  Puutaloja oli runsaasti, niissä piilikin se viehätys. Vanhaa on onneksi vielä paljon, toivotaan että säästetäänkin. Näistä vanhoista rakennuksista Tampere tunnetaakin. Koski halkoo kaupungin kahtia, se onkin hyvä maamerkki (?)

Aleksanterin kirkko kadun päässä - kuvattuna Pyynikiltä päin, vasemmalla vanha Pyynikin kulkutautisairaala, nykyään ränsistyneessä tilassa, valitettavasti. Oikealla Klingendahlin tehdasrakennus. Kyseessä entinen Nalkalankatu (nyk. Kurilankatu?! - kuka näitä nimiä muuttaa!)
Vanhaa puu Amuria, se mitä vielä jäljellä, tässä korttelissa sijaitsee Amurin työläiskorttelimuseo ja kahvila
Aleksanterin kansakoulu, jota kävin 5 vuotta, edessä oleva puutalo toimi ruokalana silloin
Hämeenpuiston yhteislyseo eli "Tipala" (nyk. Pyynikin koulu)
siellä opiskelin oppikoulua 5 vuotta, oikealla näkyy hitunen Tampereen Työväen Teatteria, sitä ei silloin vielä ollut olemassa kun tätä koulua kävin

"Mummonkoppa" Nalkalantorin ja Pyynikin välimaastossa, vieressä käytiin luistelemassa
paikalla toimi vanhainkoti, siitä nimi talolle

Kyllä se oma kotikaupunki on paras paikka, täältä en muuta pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti