perjantai 16. maaliskuuta 2012

St Patrick


Maaliskuun 17. päivä on Irlannin suojeluspyhimyksen Pyhän Patrickin muistopäivä ja Irlannin kansallispäivä. Päivää juhlitaan Irlannin lisäksi kaikkialla maailmassa, missä asuu irlantilaisia - ja Irlannin ystäviä. Myös Suomessa asuvat irlantilaiset ja Suomi-Irlanti ystävyysseura järjestävät ilonpitoa Pyhän Patrickin ja Irlannin kunniaksi.

Pyhä Patrick, (iirin kielellä Naomh Pádraig) on Irlannin suojeluspyhimys, joka vakiinnutti kristinuskon Irlantiin 400-luvulla.
Pyhä Patrick syntyi luultavasti Skotlannissa 300-luvun lopulla. Hänen alkuperäinen nimensä oli Maewyn Succat, eikä hän alun alkaen ollut erityisen uskonnollinen henkilö. Maewyn joutui 16-vuotiaana orjaksi Irlantiin, minä aikana hän opetteli täydellisesti paikallisen keltin kielen. Myöhemmin hän valmistui papiksi Ranskassa ja vakuuttui siitä, että hänen tehtävänsä oli käännyttää irlantilaiset pakanat kristinuskoon. Tällöin hän vaihtoi syntymänimensä kristilliseen nimeen Patrick.
Pyhä Patrick teki lähetystyötä Irlannissa yli 30 vuotta; rakennutti monia kirkkoja, luostareita ja kouluja ja käännytti ihmisiä katoliseen uskoon. Hän kuoli oletettavasti 76-vuotiaana maaliskuun 17. päivänä vuonna 461. Hänen jäännöstensä sijaintipaikkaa ei varmuudella tiedetä, mutta hänen viimeisenä lepopaikkanaan pidetään yleisesti Downpatrickin kaupunkia Pohjois-Irlannissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti