lauantai 27. maaliskuuta 2010

Lasaruksen lauantai ja palmusunnuntai

Ns. suuri viikko on alkamassa ja tänään vietetään lasaruksen lauantaita. Sitä seuraa palmusunnuntai mikä onkin monille jo tutumpi päivä. Silloin myös trullit liikkuvat ja virpovat . Joko virpovitsat on haettuna ja koristeltuna? Niitä noitia kannattaa varoa, paitsi että ne ei liity vain pääsiäiseen, olen nähnyt niitä muulloinkin (!)
Seuraavalla viikolla sitten kiirastorstai jolloin nautittiin viimeinen ehtoollinen.
Pitkäperjantai - vietettiin Golgatalla ja jne. Siitä sitten tuonnempana lisää.
Pääsiäiseen liittyy paljon ruokakulttuuria. Ruokapöydästä löytyy lammaspaistia, munia, pashaa, mämmiä. Myös suklaamunat liittyvät pääsiäiseen. Avainsanoja myös rairuoho, maalatut munat, tiput ja puput. Kaikille kaikkea.

Suuren paaston neljäkymmentä päivää kestävä taival päättyy oikeastaan viidennen paastosunnuntain jälkeisenä perjantaina. Ennen Suuren viikon alkua palmusunnuntai ja sitä edeltävä Lasaruksen lauantai muodostavat ikään kuin iloisen välisoiton ennen kärsimystä ja surua.

Neljännellä vuosisadalla Jerusalemissa tuli tavaksi aloittaa Suuri viikko Lasaruksen lauantaina, palmusunnuntain aattona, jumalanpalveluksella, joka pidettiin Betaniassa, pyhäkössä nimeltä Lasarium. Lasaruksen herättämisellä kuolleista juuri ennen Jeesuksen ratsastamista Jerusalemiin on syvällinen merkitys. Se on yhteydessä Kristuksen omaan ylösnousemukseen, ikään kuin profetia, joka toteutuu käytännössä viikkoa myöhemmin

Lasaruksen henkiin herättäminen

Jeesus ratsastaa Jerusalemiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti