torstai 5. tammikuuta 2012

LOPPIAINEN


Suomessa loppiainen tunnetaan parhaiten juhlan päättävänä päivänä, jolloin kuusi kannetaan ulos ja koti siivotaan alkavan arjen varalle.

Loppiainen on kuitenkin yksi kristittyjen vanhimpia juhlia – jopa vanhempi kuin joulu.
200-luvulla sitä vietettiin Jeesuksen syntymäjuhlana. Sitä on juhlittu myös Jeesuksen kasteen juhlana, jonka vuoksi päivää vietetään edelleen Itäisessä kristikunnassa. Kolmas aihe loppiaisen juhlistamiseen löytyy Kaanan häistä.
Suomessa loppiaisen viettoon kuuluvat perinteisesti kuusen kantaminen ulos, joulukoristeiden pakkaaminen ja kodin siivoaminen alkavaa arkea varten, sillä loppiainen lopettaa joulun pyhät.
Loppiaista vietetään 6.1. Mutta miksi sitä kutsutaan englanniksi nimellä Twelfth Day? Tämä johtuu siitä, että joulun juhlakausi alkaa joulupäivän jälkeisestä tapaninpäivästä ja 12. päivä tästä sijoittuu kuudennelle päivälle tammikuuta. Loppiaisaatto on siis Twelfth Night.
Mulla on vielä kuusi ja kaikki koristeet esillä, mitään en ole kerännyt vielä pois. Huomenna taidan alkaa laittelee jotakin jo pakettiin, vähän surettaa kyllä kun joulu loppui sitten taas. Kynttilöitä ajattelin poltella vielä pitkään ja tunnelmavaloja en kerää vielä, ikkunatähtikin saa olla paikoillaan vielä pitkään. Sitä kun ei lueta mulla joulukoristeisiin.
Kevättalvea odotellaan, maksoin tänään Rukan matkan:) Helmikuussa sinne hiihtelee ja lomailemaan, sitä odotellessa.
Loppiaisena ne itämaan tietäjätkin pääsivät perille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti