perjantai 24. heinäkuuta 2020

Seilin saari 1/3


 Matka alkoi Tampereelta, Aurassa kahvipaussi ja matka jatkuu.
Turussa matkaan mukaan tuli oppaamme Magnus, joka oli ihan täydellinen, vaikka puhui koko ajan, toisaalta hyvä. Meillä on Turussa ylimääräistä aikaa koska aikataulussa oli väljyyttä, kierrätti meitä Turussa ja kertoi kohteista, nähtiin enemmän kuin pitikään. Magnus olisikin kanssamme koko päivän aina iltaan saakka. Osasi todella asiansa ja kertoi enemmänkin ja tiesi paljon koska oli paikallinen (koti on Paraisilla).

 Matkalla oli muutamia losseja ja lauttoja. Onneks oltiin bussimatkalaisia ja busseilla on saaristossa etuajo oikeus lautoille ja losseille, meilläkin laiva lähti aikataulussa Hangasta joten siihen piti ehtiä ja siksi nämä etuajo-oikeudet on olemassa. Laivamatkaan oli siis liput etukäteen hankittu ja niin ollen paikkavaraus.

 Laivalla siis Hangasta Seilin saarelle ja laivana m/s Östern, bussikin tuli laivaan mukaan mutta Seiliin se ei pysty jäämään koska siellä ei ole autoteitä, laivan matkahan  jatkui Seilistä Nauvoon ja meidän bussi meni sinne meitä odottamaan.
Onneksi meillä oli opas Magnus mukana koko päivän.


 Seilin rannassa olla ja matka menneisyyteen voi alkaa.


 Saarella on paljon kasvillisuutta ja perhosia. Maisemoinnista vastasivat  lampaat ja paikalliset lehmät. Koko saarihan on luokiteltu suojelualueeksi, saaren perinnemaisemaa hoidetaan niittämällä ja nimenomaan lampaiden ja lehmien laiduntamisella siellä.

 Vuonna 1619 perustettu Turun Pyhän Yrjön hospitaali, aluksi leprasairaalaksi ja myöhemmin mielisairaalaksi, josta ei monelle ollutkaan paluuta.
Kannattaa kurkata visitseili.fi sivustoa, mistä löytyy koko saaren historia ja tarina.



 Vanhassa sairaalarakennuksessa on nyt ruokala mutta on ollut silloinkin, kertoi opas. Yksi sairaalahuone oli jätetty sellaiseksi kuin se oli potilaille, askeettinen ja karu: rautasänky lipasto, jakkara ja potta. Tuo pakkopaita on vain näyn vuoksi rekvisiittana. Huoneen seinät oli maalattu mustalla ja oranssilla, ruuduksi. Kuulemma rauhoitti potilaita. Oltiin kyllä eri mieltä :)


Kuva alkuperäisestä osaston käytävästä jossa huoneen ovet olivat avoinna.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti