sunnuntai 15. elokuuta 2021

Matka Utön majakkasaarelle 2. osa

 

M/S Baldur vei meidän Nauvon satamasta Utön saarelle. Laiva on ilmainen, koska se on ainut keino päästä saarelle tai toisillekin saarille jos ei ole omaa paattia. Mutta kulkijoita näyttää olevan, koska iso parkkialue oli täynnä autoja eli ihmiset ovat saarilla.
Matkalla laiva poikkesi Nötön, Åtson ja Jurmon saarilla, viemässä väkeä kotiin. Matka siis kesti kaiken kaikkiaan 4 tuntia Nauvo - Utö. Siinä oli perslihakset kovilla, mutta onneksi oli kannella tilaa ja sää hyvä sai todellakin meri-ilmaa hengittää runsaan mitoin. Saariston maisemat ovat komiat.


Utön havhotel (merihotelli) oli majapaikkana. Entinen vanha kasarmirakennus, jossa majoitukset ja ravintola.  Siisti paikka ja ruoka oli ihan jumalaisen hyvää, illallisella tarjottiin saaristolaispöytä - olin ihan äimänä, siis huippua, olinkin odottanut kalaruokaa ja sitä oli jos jonkinlaista silakkaa, siikaa, lohta jne.
Valkoinen rakennuskin oli hotellin majoitusta, siinä oli ruokala ennen kun oli armeija-ajat. Puolustusvoimat lähti 2005 saarelta. Silti saarella on alueita jonne ei saa mennä, ovat PV alueita edelleen.

Kasvillisuutta on vähän, osin ihmiset tuomaa, koska maatakin on tuotu tänne, puut on ihmiset tuomia kaikki, joku istutti saarnin ja siitä se levisi kuten havutkin, saarella on paljon kääpiökatajaa.


Utön rukoushuone mutta kirkko se taitaa olla, saarella on toinenkin kirkko, majakassa.


Tuo kymmenjalkainen kynttilänjalka on muisto haaksirikosta muistaakseni 1946, opas kertoi elävän tarinan asiasta ja hänen oman perheen osuudesta auttamiseen. Mielenkiintoista kuunella oikeita tarinoita.

Paikallinen K-kauppa joka on muutaman tunnin auki joka päivä, ei siis mitään 24/7 hommaa täällä päin. Kaupassa on monipuolinen valikoima ja posti. Kaikki tarvittava ja kauppias hankki jos jotain haluaa. Mantereelta sitten laiva tuo.

Täällä on liikennemerkitkin erilaisia :) Hauskoja, en ole ennen sammakkoaiheita nähnytkään liikennemerkeissä. Aihe oli vakava ja hyvä.
Kylätie on hiljainen, onneks meille että on tällainen hiljainen aika, lomalaisia ei näy paitsi minä!
Siellä se majakka tönöttää ylemmällä paikalla merta vartioimassa. Sinne seuraavaksi ja maisemia tallentamaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti